ME EMRIN E ALLAHUT TË GJITHMËSHIRSHMIT, MËSHIRPLOTIT                               "Robtë e të Gjithëmëshirshmit janë ata që ecin thjesht nëpër Tokë dhe, kur të paditurit i sulmojnë me fjalë, ata përgjigjen: "Paqe qoftë!"; (Sure "Furkan", ajeti 63)                "dhe ata që e kalojnë natën duke iu falur Zotit të tyre në sexhde dhe në këmbë;" (Sure "Furkan", ajeti 64)                "dhe ata që thonë: "O Zoti ynë, largoje prej nesh ndëshkimin e Xhehenemit, sepse, me të vërtetë, dënimi i tij është i përjetshëm; (Sure "Furkan", ajeti 65)                "e ai është vendbanim dhe vendstrehim i keq;" (Sure "Furkan", ajeti 66)                "dhe ata që, kur shpenzojnë, nuk janë as dorëshpuar, as dorështrënguar, por i përmbahen të mesmes;" (Sure "Furkan", ajeti 67)                "dhe ata që, pos Allahut, nuk adhurojnë zot tjetër, nuk vrasin njeri, gjë që Allahu e ka ndaluar, përveëse me të drejtë234 dhe që nuk bëjnë kurvëri. E kush i bën këto, do të marrë gjynahe." (Sure "Furkan", ajeti 68)                "Ndëshkimi do t'i dyfishohet në Ditën e Kiametit dhe ai do të qëndrojë përherë në këtë fatkeqësi i poshtëruar. (Sure "Furkan", ajeti 69)                "Përjashtim bën ai që pendohet, beson dhe punon vepra të mira. Një njeriu të tillë Allahu ia ndërron veprat e këqija në të mira. Allahu është Falës e Mëshirëplotë." (Sure "Furkan", ajeti 70)                 "Ndërsa, ai që pendohet dhe bën vepra të mira, është i kthyer krejtësisht nga Allahu. (Sure "Furkan", ajeti 71)                "(Kështu janë) edhe ata që nuk dëshmojnë në mënyrë të gënjeshtërt e, kur kalojnë pranë kotësive, kalojnë me dinjitet;" (Sure "Furkan", ajeti 72)                "edhe ata, që, kur paralajmërohen nga shpalljet e Zotit të tyre, nuk bëhen as të shurdhër, as të verbër;" (Sure "Furkan", ajeti 73)                "edhe ata që thonë: "O Zoti ynë, dhurona nga gratë tona dhe trashëgimtarët tanë, ë'është prehje për sytë tanë dhe bëna shembull për të mirët!". (Sure "Furkan", ajeti 74)                "Njerëz të tillë do të shpërblehen me Xhenet të lartë për durimin e tyre dhe do të mirëpriten e do të gjejnë paqe." (Sure "Furkan", ajeti 75)                "Aty do të qëndrojnë përherë; sa vendbanim dhe vendstrehim i mrekullueshëm që është ai!" (Sure "Furkan", ajeti 76)               

Ëndrra e burrit të Bagdadit


Shumë kohë më parë në qytetin e Bagdadit jetonte një burrë shumë i pasur por që ishte fisnik, i nderuar, miribërës dhe me famë shumë të madhe. Por një ditë për shkak të një konflikti iu desh të ndërronte qytet.gjithashtu ai kishte edhe një familje shumë të mirë por që mbartnin një secret shumë të madh. Sekreti i tyre ishte se çfarë do gjëje që ata të kërkonin ajo potësohej. Por një ditë gjërat shkuan keq dhe e gjithë pasuria e tyre zhduk. Por tani burri ishte shumë i shqetësuar dhe natë për natë i dilte në ëndërr sikur dikush i thonte: përse ti je i shqetësuar? Përse kur han dhe pin e bën me dhimbje dhe torturë? Ti duhet të shkosh që të jetosh në një qytet tjetër në mënyrë që të jetosh i qetë dhe ti japësh fund vuajtjeve dhe problemeve të tua. Në këto momente burri u zgjua nga gjumi i tmerruar, kur u qetësua vajti të binte sërisht por në çastin kur u shtri vuri re se kishte filluar një shi i rrëmbyer kështu që nuk mundi të flinte. Çdo natë filloi të përsëritej e njëjta gjë dhe ai nuk po mundej ti jepte shpjegim gjëndjes së tij. Papritur i erdhi një ide por gruaja dhe fëmijët këmngulnin që ata të shkonin të jetonin në një qytet tjetër. Pasi vendosën për të ikur ata u nisën edhe kështu kaluan muaj me rradhë dhe ata rendnin nga një qytet në tjetrin dhe nuk po gjen as vend për të jetuar dhe as punë dhe nëse nuk e gjenin një shpejt ata do të detyroheshin të punonin si skllevër. Pas disa kohësh kur arritën në një qytet të panjohur për ta ishte natë dhe ata nuk kishin një vend për të kaluar natën. Kështu që ata vendosën të shkonin dhe ta kalonin natën tëk xhamia që nodhej aty praënë. Por rastësisht po atë natë në shtëpinë që ndodhej praënë xhamisë ndodhi një grabitje por për fat të zotët e shtëpisë ungritën dhe e vunë rë dhe filluan të bërtisnin kështuqë në moment aty erdhi policia dhe të gjithë banorët që ndodheshin aty praën. Por për fat të keq hajdutët ikikën dhe ata kapën burrin nga bagdadi i cili ndodhej praënë xhamisë në ato momente. Ata e lidhën me zinxhir dhe filluan ta rrihnin dhe e morën për ta gjykuar. Dhe pas disa ditësh në atë birucë ai ngeli pa ushqim dhe e keqja ishte se ai nuk mund të thërriste askënd madje as drejtorin e burgutpor pas disa minutash ai dëgjoi disa hapa të cilat ishin të rojtarit të burgut. Ai ishte një njëri me një të folur shumë të rëndëdhe u vendos përballë më të. Më pas roja i burgut filloi të thonte një mallkim në formën e një proze:(Filan i shkreti ti kush je dhe nga cila botë vjen). Burri i varfër ishte i tronditur sepse ai nuk kishte qënë kurrë në një vënd të tillë. Ai filloi ti përgjigjejej pyetjeve të tij: kam ardhur nga Bagdadi. Të tjerët i thanë: ti nuk dukesh si dikush që vjedh para. Por i njeri ti për punën që u ngatarrove kur erdhe në këtë qytet. Buri i Bagdadit pas shumë fjalëve tha: Në këtë periudhë kam parë një ëndërr e cila më thoshte: O Zotëri përse nuk dhkon të jetosh në një vend tjetër sepse ti je shumë i varfër dhe këtu nuk ke shpëtim. Unë po atë ditë isha kthyer nga një udhëtim dhe nuk po gjeja drman kështu që erdha këtu dhe ky vend ishte shumë i panjohur për mua dhe meqë ishte ftohtë vendosa që të shkoja në xhami bashkë me familjen. Rojtari i burgut pasi e dëgjoi këtë rrëfim tha: Po si mundën që të të mbyllnin ty këtu brënda do ta rregullojmë edhe këtë punë i tha ai tani nëse më lejoni edhe mua të tregoj një histori. Një herë pashë në ëndërr sikur dikush më thoshe: (Në Bagdadat dhe në filan vend ndodhet një shtëpi me disa karakteristika ku secila prej tyre ka një shenjë të caktuar. Tek ajo shtëpi jetonte një njëri lakmitarë i cili ishte shumë i pasur por që një ditë e gjithë pasuria e tij humbi. Në një periudhë tjetrër pashë në ëndërr sikur dy fytyra jot ë qarta dhe të panjohura po që në atë gjëndje vajta të shija se çfarë kishte në duar por nuk munda. Nga këto ëndrra mësova që nëse nuk ke mëndje dhe shpirt të mirë nuk mund të ecësh përpara por nëse po mund të bësh shumë jëra të mira. Pasi dëgjuan këtë bisedë burri e Bagdadatit e liruan dhe çdo gjë shkoi mirë. Pas disa muajsh burri i Bagdatit u kthye përsëri tek ai vënd dhe menjëherë shkoi të takonte rojen e burgut por kur shkoi atje ai nuk e gjeti atë por gjeti një zëvëndësues të cilin e pyeti për atë. Ai i tha: ai pasi u largove ti bëri të pamundërn që të kaptë hajdutët dhe i kapi dhe pasi i burgosi ata ai e la punën. Por në ëndërr ai kishte parë sikur dikush po i jepte adresën e shtëpisë së burrit të Bagdadit pasi ai ishte i lirë. Në kohën që shkoi priti sat ë vinin të gjithë dhe në atë cast pa ngurim ata morën të gjithë lopata dhe kazma dhe e groposën thesarin e tyre.


Përktheu: SONILA QAZIMI